V. Tanodák Éjszakája

2019. május 10-én 5 éves lett a Tanodák Éjszakája program. Az előkészítő munka fókusza az volt, hogy minél több tanodát tudjunk megszólítani, bevonni a programba. Ezzel is szerettük volna erősíteni azt a szakmai bázist, amely a kiszámíthatatlan támogatás ellenére életben maradt. Ezek a tanodák rendelkeztek annyi tartalékkal, ill. önkéntes kapacitásával képesek a tanoda program folyamatos működtetésére.

Az előkészítő szakasz éppen arra az időszakra esett, amikor már a tanodapályázatok 90 %-a a lezárásra készült (2018. december). A kormányzat által megígért, 2019. január 1-re ütemezett, normatív alapú támogatás pedig még nem indult el. Sajnos az ehhez kapcsolódó szerződéskötések még a május 10-i Tanodák éjszakája napján sem történtek meg. A lejárt pályázati támogatások, a még el nem indult új támogatási forma ellenére számos tanodai munkatárs önkéntes alapon dolgozott e szektorban.

Az országosan érzékelhető bizonytalanság, és folyamatosan változó szabályrendszer ellenére az V. Tanodák Éjszakájához 32 tanoda csatlakozott. Mindez 29 települést érintett, mely között van egészen kis határ-menti falu és nagyváros is: Alsószentmárton, Arló, Battonya, Bátonyterenye, Berhida, Békésszentandrás, Budapest, Esztergom, Gilvánfa, Hernád, Hernádkak, Hódmezővásárhely, Ibrány, Kaposfő, Karcag, Kecskemét, Komló, Szarvas, Lucfalva, Mátraderecske, Nyirád, Öcsöd, Örkény, Pátka, Pécs, Pétervására, Tapolca, Szeged, Zsámbék.

Szerettük volna a programhoz csatlakozó tanodákat aktivizálni, belevonni a készülődésbe. Ezért egy mottó pályázatot hirdettünk a tanodák között, ahol kerestük az V. tanodák Éjszakája program legjobb, legkifejezőbb jelmondatát. A mottópályázatban résztvevő 11 tanodát gyerekszámnak megfelelő világító karkötővel és frizbikkel jutalmaztuk. A nyertes mottó kitalálója társasjáték csomagot és könyvcsomagot nyert a tanodájának.

A győztes jelmondat:

V. TANODÁK ÉJSZAKÁJA „Egy éjszaka, melyről csak élményekkel gazdagon mehetsz haza”

Ez a mottó került a 70 db plakátra, és az 500 db nyakpántra is, melyet az ESZPH tagjai által működtetett tanodáknak juttattuk el. Az összes csatlakozó tanoda beleegyezésével létrehoztunk egy közös FB csoportot, mely segítette a kommunikációt. Könnyedén meg tudtuk egymással osztani az V. Tanodák Éjszakájára tervezett programokat, tudnivalókat. Ez a felület lehetővé tette, hogy a programhoz kapcsolódó közös elemhez is a Facebook lehetőségeit használjuk. Minden résztvevő tanoda saját fantáziája, adottságai szerint szervezte az V. TÉ programját.

A közös elem, melyet mindenki lelkesen megvalósított az egy rövid, 10-20 másodperces kis videó, bejelentkezés, melyet a FB oldalra feltöltve nyilvánossá, mindenki számára elérhetővé tettünk.

A média figyelmét ebben az évben nem tudtuk megfelelő módon felkelteni. Azonban a résztvevő tanodák nagy száma azt jelzi, hogy fontos a szakmának az ilyen jellegű csoport építés. Szívesen és örömmel részt vesznek a Tanodák éjszakája programon. Így lehetőség nyílik arra, hogy új szakmai kapcsolatok, vagy más minőségű együttműködés jöjjön létre az egyes intézmények között.

""