REGIONÁLIS TALÁLKOZÓK 2019. NYÁR

A Renovabis jóvoltából 2019. nyarán ESZPH tagszervezeteihez tartozó gyerekek számára, 4 regionális fesztivált valósítottunk meg.

  1. csoport: Kaposfő, Gilvánfa, Alsószentmárton - a Bikali Élménybirtokra
  2. csoport: Esztergom, Zsámbék - az Esztergomi Aquaszigetre
  3. csoport: Budapest, Karcag - a Fővárosi Állatkertbe
  4. csoport: Arló, Miskolc, Sátoraljaújhely - a Hortobágyi Nemzeti Parkba

A regionális fesztivál 1. csoportjának résztvevői a kaposfői, a gilvánfai és az alsószentmártoni tanoda gyermekei voltak.

A 71 gyermek és 11 felnőtt a Bikali Élménybirtokra látogatott el 2019. május 23-án. A diákok 2. évfolyamtól a 11. évfolyamig vegyes korcsoportban voltak jelen.

Ebben a hatalmas parkban rengeteg élménnyel találkozhattak a gyerekek:

Megtekintettük a korabeli ruhákat, a mesterségek bemutatóit. A gyerekeknek nagyon tetszett a kovácsmesterség bemutatója, a fafaragó mester műhelye. Megtekinthették a hagyományos könyvkötészet eszközeit működés közben. A parkban lehetőség volt ólomkatona festésre, gipszöntésre is. A legkisebbek hosszasan időztek a kisállat-simogató udvarán. Többen íjászkodtak, valamint utaztunk lovas kocsin is, és lovagi tornát tekintettük meg.

A 2. csoportban a zsámbéki Premontrei Nyitottház Tanoda és az esztergomi Mi Házunk működött együtt.

2019.05.31.-én a Regionális fesztivál keretein belül az esztergomban Aquasziget-re látogattak el.

Már az utazás alatt nagyon izgatottak voltak a zsámbéki gyerekek, ezért és hagyományainknak megfelelően imával indultunk útnak. Megérkezésünk után megvártuk az esztergomi társainkat és együtt mentünk a fürdőbe. Gyors átöltözés után nagy örömmel ugrottak a gyerekek a medencébe. A kisebb gyerekek a melegebb vizű alacsonyabb vízmélységű medencét használták, míg a nagyobbak a mélyebb vizű medencét, a csúszdát és a vízi mászó falat is kipróbálták. Vittünk magunkkal felfújható játékokat, amikkel önfeledten játszottak.

A fürdőben volt lehetőségünk ebédelni is, ami bőséges és nagyon finom volt. Ebéd után a Mi Házunkban folytatódott a program kézműves foglalkozásokkal, majd elfogyasztották a gyerekek az uzsonnájukat. Délután négy óráig tudtuk élvezni az esztergomi tanoda vendéglátását, azután indultunk haza, jóleső fáradsággal. A résztvevőknek édesség csomagot adtuk, amely méltó lezárása volt a jól sikerült fesztiválnak.

A nagyobb gyerekek nagy odafigyeléssel játszottak a kisebbek társaságában és nagyon jó volt látni, hogy felelősséggel vigyázták Őket. Nagy élmény volt a számukra a fürdőhely, mert a családjukkal nincs lehetőségük ilyen élményeket szerezni. Ez a kirándulásunk az iskolai kirándulások idejére esett és pár gyerek nagyon hálás volt, mert a szüleik nem tudták kifizetni az iskolai kirándulás költségeit így ők kimaradtak volna minden jóból, amiben kortársaiknak része lehetett.

Különös élmény volt, ahogy az addig idegen gyerekek ebben a kötetlen helyzetben és szabadidőben gyorsan ismerkedtek és új kapcsolatokat hoztak létre. Pillanatok alatt barátságok születtek és célok fogalmazódtak meg a legközelebbi találkozást illetően. Reméljük lesz lehetőség a jövőben is hasonló élményekkel gazdagítani a tanodába járó gyerekeket.

 

A 3. csoportot 2019.06.08-án, a Marista TIP Tanoda és a budapesti, Jó Pásztor Anyaotthonok családjaik alkották, összesen 93 fő. A program célja, hogy a gyerekek és családok találkozhassanak, és minőségi időt töltsenek el egymás társaságában. 

  A Jó Pásztor Anyaotthonok anyukákkal, és gyermekeikkel érkezett a találkozó helyszínére: a Fővárosi Állat és Növénykertbe. Nagy várakozás előzte meg az állatkerti kirándulást, mivel sok család sajnos nem engedheti meg magának, hogy kifizesse a belépőjegyek összegét. Az egész napos program részeként megcsodálhattak sok állatot.

A kirándulás során kiderült, hogy volt olyan, aki most járt életében először az állatkertben, így számára, ill. gyermekei számára felejthetetlen élmény volt ez a nap. Elfáradva jókedvűen sok élménnyel gazdagon tértek vissza az intézménybe.

Az egész ház lakói mentek erre a programra. Nagy kihívás volt ez mind a családok, mind az őket kísérő munkatársak számára, mivel egy csapatként egymásra figyelve kellett közlekedniük. Úgyis mondhatnám felejthetetlen csapatépítés volt. Maradandóan figyeltek egymásra, s minden anyuka a másik anyuka gyerekére is.

Az egész napos program részeként megcsodálhattunk egy fókabemutató show-t is. Ez az etetésből és az idomított mozdulatok bemutatásából állt. A gyerekeknek a legjobban ez a bemutató tetszett.

 

Az 4. csoport regionális fesztivál résztvevői a miskolci Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda, a sátoraljaújhelyi Piarista Tanoda, és az arlói Befogad-Lak diákjai, összesen 70 gyerek és 11 felnőtt. A három tanoda együtt a Hortobágyi Nemzeti Parkba látogatott el 2019. 06.21-én. A Nemzeti Park gazdag programkínálatából a gyerekeknek különösen nagy élményt nyújtott a kisvasutazás, az ebéd a csárdában, ügyességi gyakorlatok és az őshonos állatok megtekintése.

A gyerekek a program alatt úgy ismerkedtek meg Magyarország egy kiemelkedő tájegységével, hogy közben játszottak. Ezek a játékos feladatok a már megismert őshonos állatokhoz kapcsolódtak, így a tanulás észrevétlenül történt, és örömteli folyamat volt.

Ugyanakkor a program során a gyerekek új ismeretségeket kötöttek egymással, szociális kompetenciájuk fejlődött. Az új kapcsolatokon túl olyan új élethelyzeteket is megtapasztalhattak, amely hosszútávon, segíti az ismeretlentől való félelmek oldódását. 

 

REGIONÁLIS TALÁLKOZÓK 2019. NYÁR