KARÁCSONYI TÁMOGATÁS AZ MKPK JÓVOLTÁBÓL

Az Egyházi Szociálpedagógiai Hálózat Szövetség tagszervezeteihez tartozó hátrányos helyzetű tanodás gyermekek és családjaik számára karácsonyi ajándékcsomagok összeállítását, karácsonyi ünnepségek lebonyolítását tette lehetővé a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatása 2013-tól 2017-ig, minden évben.

Az Egyházi Szociálpedagógiai Hálózat Szövetség tagjai Magyarországon több, mint 20 településen, 7 megyében tevékenykednek, jellemzően hátrányos helyzetű, elszegényedett falvakban, városrészekben. A támogatás felhasználása következő településeken történt: Zsámbék, Arló, Gyöngyösoroszi, Esztergom, Kaposfő, Miskolc, Gilvánfa, Alsószentmárton, Karcag, Sátoraljaújhely

 Célcsoport:

A mélyszegénységben élő, perifériára szorult családokból érkező, általunk ellátott gyerekek, fiatalok száma több, mint 800. A 2017-es Karácsonyi MKPK támogatásból összesen 482 csomag készült el, amellyel igyekeztünk nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára egy kis örömet okozni, segítséget nyújtani. A tagszervezetink által szervezett karácsonyi ünnepségek alkalmával, az ellátott gyermekek testvéreikkel, ill. teljes családjukkal együtt vehettek részt a közösségi eseményen, vendéglátáson. Majd 2000 ember számára tudtuk ily módon közvetíteni a szeretetet.

 Szervezetenkénti beszámolók

 o  Szent Márton Caritas Alapítvány - Alsószentmárton

Alsószentmártoni Tanoda

 

Az idei évben is a számunkra jutott támogatásból először egy kis karácsonyi ünnepséget szerveztünk a tanodás gyermekek számára. Az utolsó nap, amikor nyitva voltunk dec. 20-án, megvendégeltük a gyerekeket egy kis szendviccsel és a támogatásból vásárolt üdítővel, szaloncukorral, csokival. Így sikerült egy kis zenehallgatással egybekötött, beszélgetős, filmnézős estét nyújtanunk a gyermekek számára.

A támogatás további részét pedig az idei évben is a tanodás gyermekek tartós élelmiszerrel való megsegítésére fordítottuk, de idén nem az ünnepek előtt, hanem kimondottan az ünnepek utáni, az új év első napjaiban. Tettük ezt azért, mert idén a családok a januári családi pótlékot már decemberben megkapták és hát mivel tél van, és mert nem egy nagy összeg, és az ünnepek miatt is, valószínűleg januárban mindennél nagyobb segítséget jelent a számukra. Így tudtunk mind a tanodába járó gyermekeknek, családonként adni pár zacskó tésztát, rizst, cukrot, olajat, tejet, csokit és teát. Minden gyermek és a családokból a szülők nagyon örültek ennek és hálásan köszönték ezt a kis adományt.


 

o  Elfogadlak Alapítvány – Szent Ferenc Kisnővérei Szerzetesközösség – Arló

Befogadlakos Karácsony

 

Hálásan köszönjük az idei támogatást is mely lehetővé tette, hogy idén már hagyomány szerűen három turnusban ünnepelhessünk. A legkisebbekkel 40-en ünnepeltünk, a nagyobbakkal 20-an voltunk együtt és idén viszont táncosoknak közös karácsonyozásuk karácsony utánra tolódott.

Sokat énekeltünk, ettünk-ittunk, visszatekintettünk az elmúlt évre, imádkoztunk, hálát adtunk.

Különleges üzenete van a kamaszoknak, kisebbeknek annak is, hogy a nagyobbak még középiskolásként vagy azután is visszajárnak hozzánk, hagyják, hogy tovább nevelgessük őket.

Köszönjük a tartós élelmiszert, ami legalább karácsonykor lehetővé teszi, hogy ne éhezzenek sokak családjai. Számomra pedig a legszívszorítóbb, hogy több családban nincs más ilyesfajta „ünneplés”, csak az ivászat. Így magát az ünneplést is tanulják nálunk a gyerekek.

 

 

o  Határtalan Szív Alapítvány – Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend – Esztergom

A Mi Házunk Karácsonya

 

Esztergomban a karácsonyi ünnepség 2015. 12. 18-án, pénteken volt.  Az ünnepre meghívtuk a szülőket is, akik szép számban el is jöttek.

Gazdag karácsonyunk volt, amit a Püspöki Kartól kapott támogatásnak is köszönhettünk.

Az ünnepségre minden csoport külön készült. Az óvodások karácsonyi verseket, énekeket adott elő.

A Középső csoportszavaló tudását mutatta meg, több szép karácsonyi vers előadásával.

Az est fő produkciója a kiscsoport színi előadása volt. Ők egy Jézus születéséről szóló színdarabot adtak elő, igen nagy sikerrel.

A műsor után minden csoport a saját termében ünnepelt a szülőkkel együtt. Itt kapták meg a gyerekek a névre szóló személyes ajándékokat, a csoport ajándékát és a szülők is átvehették a nekik készített csomagot.

 

 

o  Számá Da Noj – Vigyázz Reánk EgyesületGilvánfa

Nyitott Ház Tanoda

 

A karácsonyi ünnepségünket a falu kultúrházában tartottuk meg, ahol az óvodás és tanodás szülők, családok jelentek meg. Az ünnepi beszédet Lankó József plébános, a pécsi egyházmegye cigánypasztorációs referense mondta.

Az ünnepi műsort az óvodások kezdték meg, énekkel, drámajátékkal. A tanodások énekkel, hangszeres zenével, tánccal és ünnepi versek szavalásával zárták az eseményt.

A családokat tájékoztattuk a nagylelkű adományról, és arról is, mivel a karácsonyi ajándékozást a települési önkormányzat megoldotta, egyesületünk úgy döntött, hogy a támogatásból tartós élelmiszercsomagokat vásárol a tanodás gyermekeknek.

Így 2018 január 24-én 53 beiratkozott gyermek után osztottunk ki csomagokat, amelyek olajt, kakaót, lekvárt, kekszet, riszt, csokoládét, gabonapehelyt, tésztát tartalmaztak. Az átvételt aláírással igazolták a felnőttek.

A gilvánfai tanodás gyermekek és családjaik nevében köszönjük a Konferencia támogatását, amely már sokadik éve szebbé teszi a helyi hátrányos helyzetű emberek ünnepét.


 

o  Gyöngyösoroszi Segítő Kezek Alapítvány – Jó Pásztor Nővérek Kongregációja – Gyöngyösoroszi

Jövő Ház, Karácsonyi ünnepség és ajándékozás

 

A karácsonyi ünnepségre állítottunk karácsonyfát, amelyet a gyerekekkel együtt díszítettünk fel, és elhelyeztünk egy kis betlehemet a teremben. A gyermekek pásztorjátékot adtak elő, amelyet a budapesti nővéreink, és a karitász csoport tagjai néztek meg. A gyermekek előadása után közösen énekeltünk, csillagszórót gyújtottunk. Ezt követte az ünnepi ebéd, a menü húsleves, töltött káposzta, sült csirke, sült krumpli, savanyúság, bejgli, mézes zserbó volt. Ebéd után az ajándékozás örömteli pillanatai következtek, amikor a gyerekek átadták a vendégeknek a saját maguk által készített könyvjelzőket, a gyerekek pedig gyereknaptárt, tisztaságszert, édességet, gyümölcsöt kaptak ajándékba.

A gyerekek a pásztorjátékot előadták a helyi művelődési házban is, egy vetítéssel egybekötött karácsonyi műsor részeként. A gyerekek szülei, testvérei, valamint vendégek és több helybeli lakos nézte meg az előadást. A műsor után szeretetvendégség volt, édességgel és üdítővel.

A tanodás gyerekek családjainak tartós élelmiszert és csirkét ajándékoztunk.


 

o  Kaposfői Szent Erzsébet AlapítványKaposfő

Kaposfői Tanoda

 

A Püspöki Kar jóvoltából szervezetünk 137.135.-Ft támogatásban részesült, melyet az alapítványunk által támogatott nehéz sorsú, főleg cigány családok karácsonyi támogatására használtunk fel.

A családok részére összeállított karácsonyi csomagok tartósélelmiszert, főzési alapanyagokat, édességet, játékot és tisztálkodási szereket tartalmaztak.

A csomagokat a Kaposfőn és a környező falvakban élő rászoruló családok, illetve a Kaposfőn és Kaposmérőben található szegregátumokban élők kapták (75 család). A csomagok kiosztására a helyszíneken megtartott karácsonyi ünnepségeket követően került sor. A karácsonyi ünnepségeken Somos László plébános tartott elmélkedést, majd a közösség tagjai mutatták be műsorukat.

Az adomány nagy segítséget jelentett ahhoz, hogy az érintett családoknak tartalmas csomagot tudjunk biztosítani, szebbé és kicsit könnyebbé téve ezzel a karácsonyi ünnepüket.


 

o  Lehetőségek Iskolája - Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya – Miskolc

 

A Lehetőségek Iskolája és a Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda közösen ünnepelte a karácsonyt. December 19-én Ilike néni vezetésével közös takarítással készültünk az esti ünnepségre, a saját kézzel készült fűzéreket, díszeket is felakasztgattuk a teremben. Így vártuk az előadókat és a szülőket is.

Nagy izgalommal készültek a rövid, néhány versből és dalból álló műsorra, majd Csiszár István és barátai hagyományőrző népi betlehemesét tekinthették meg a tanoda diákjai és a Lehetőségek Iskolája felnőtt tanulói. Az előadás során felcsendültek az ismert karácsonyi dallamok, s közös énekléssel tettük szebbé a várakozást a kis Jézus megszületésére. A gyerekek megismerkedhettek a népi hangszerekkel, és közelről megnézhették a betlehemi jászolt. Különleges élményt jelentett számukra, a kézzel mozgatott figurákkal megelevenedett karácsonyi történet. Ünnepi együttlétünk nagyon várt részében a gyerekek ajándékot kaptak, - az édességek, szaloncukor, csoki és süti hazavihető formában, a könyvek és játékok közös használatban, a teremben maradóan. A következő tanodás foglalkozásokon már birtokba vehetőek.

Közös délutánunkon gyerekek és felnőttek ünnepeltek együtt. Szeretném hinni, hogy minden családban otthon ugyanilyen békésen teltek az ünnepek, és hogy otthon is került ajándék a fa alá, étel a tányérra.

 

Ezúton köszönjük a támogatást, amely nélkül sokkal szerényebben tudtunk volna ünnepelni.


 

o  Új Hely Piarista Tanoda – Piarista Rendház – Sátoraljaújhely

Piarista Tanoda

 

A Magyar Katolikus Püspöki Kar támogatását a tanodás gyermekek, családjaik és a sátoraljaújhelyi piarista Rendházzal kapcsolatban álló szegény családok gyermekeinek támogatására költöttük el.

Két rendezvényt tartottunk: egy mikulás ünnepséget, amelyre a tanodás gyermekek és testvéreik voltak hivatalosak, valamint azok a gyermekek, akiknek a szülei a Piarista Segítő Ponton keresztül kapcsolódnak hozzánk. A Piarista Kollégium diákjai akik a TESZI (tevékeny szeretet iskolája) programban velünk önkénteskednek, kis műsorral készültek, ők csomagolták az ajándékokat is, és ők osztották ki a gyerekek között. A plébános atya gitározott és éneket tanított a gyerekeknek, a tanodás gyerekek is műsorral készültek.

Karácsony előtt tanodai karácsonyt rendeztünk. Ezen csak a tanodás gyerekek és a tanárok vettek részt. A gyerekek énekeltek, verset szavaltak, majd mindenkit személyesen megajándékoztunk. Az ajándékozásban szintén részt vettek a kollégium önkéntes csoportjának tagjai. Értékes ajándékokat tudtunk átadni gyermekeinknek a Püspöki Kar jóvoltából.


 

o  Boldog Gertrúd Központ – Premontrei Női Kanonokrend - Zsámbék

Premontrei Alternatív Napköziotthon - Nyitott Ház - Tanoda

A tanoda számára megvásárolt kézműves eszközök lehetővé tették illetve teszik az idejáró gyermekek számára, hogy a tanórán kívüli időt kreatívan töltsék el.
A foglalkozáson készített alkotásokat örömmel vitték illetve viszik haza.

Emellett sikerüt a kapott támogatásból olyan eszközöket megvásárolni (ceruza, színes festék, olló, ragasztó) amelyet az iskolában tudnak használni.

Hálásan köszönjük Székely János püspök atyának a támogatását, amellyel a nehézsorsú gyerekekkel történő foglalkozásokat színesebbé, élménydúsabbá tehettük.


 

o  Tanuló Ifjúsági Pont - Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend – Karcag

 

2017 decemberében a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend összesen 117 590 Ft MKPK támogatást kapott. Az ebből vásárolt tartós élelmiszereket és édességeket a rászoruló gyermekek és családok számára 2018. január elején osztottuk ki. Az adomány kiosztását azért tettük januárra, mivel a családok decemberben előre megkapták a januári családi pótlékot, így úgy gondoltuk, hogy az adomány jól fog jönni januárban a családoknak. Az adományból elsősorban a mindennapi étkezéshez szükséges tartós élelmiszereket vásároltunk, mint pl. tejet és különböző száraztésztákat.

Ezen kívül pedig a rászoruló gyermekek részére sok-sok márkás édességet vettünk „utó” karácsonyi ajándékként.

Az adományokat összesen 78 család és gyermek között tudtuk szétosztani.


 

 

Az Egyházi Szociálpedagógiai Hálózat Szövetség tagjai, a családok nevében is hálásan köszöni Székely János Püspök Atyának, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Boldog Ceferino Intézet támogatását, amelyek révén szebbé tudtuk tenni az Alsószentmártonban, Arlón, Esztergomban, Gilvánfán, Gyöngyösorosziban, Kaposfőn és Kaposmérőben, Karcagon, Miskolcon, Zsámbékon, Sátoraljaújhelyen és Miskolcon a Nyitott Házba járó gyerekek, valamint családjaik számára a Karácsonyt!

 

Életükre és szolgálatukra Isten áldását kérjük!

 

Program állapot
Lezárt