KIÉGÉST MEGELŐZŐ TRÉNING AZ EGYHÁZI FEJLESZTŐKKEL

A tréning célja munkatársak mentálhigiénéjének gondozása, a kiégés megelőzése és a hálózaton belüli együttműködés serkentése volthelyszín: Mátraverebély-Szentkút, Zarándokház

  • időpontja: 2019. október 3-4.
  •  résztvevők: az ESZPH tagszervezeteinek terepen dolgozó munkatársai
  • csoportvezetők: Egyházi fejlesztők (Gulyás Péter és Koncz András)

https://egyhazifejlesztes.hu/

Előzmények:

Szervezetünk munkatársai túl vannak terhelve fizikailag, lelkileg. Ugyanakkor a munkatársak fluktuációja nagy. Nehezen találni helyben alkalmas munkaerőt. Mivel, a célcsoportunk tagjai szegregált telepi körülmények között, aprófalvakban, vagy elszigetelt városrészeken élnek, a munkaerő idecsábítása nehézkes. Főként, hogy általában nem tudunk magasabb bért juttatni dolgozóinknak. Civil Szervezetként működésünk fenntarthatóságában sokszor bizonytalanság jelentkezik. A hektikus pályázati ügymenetek sokszor nehéz helyzetbe sodorják szervezeteinket. Így az állományban lévő segítőkre mind egyre nagyobb terhek rakódnak. A pályázati rendszerben megnövekedett adminisztrációs kötelezettség lavinája, a gyerekekre, szakmai munkára fordított időből vesz el értékes órákat.

Folyamatosan munkaerő hiánnyal küzdünk. Létszükséglet, hogy a munkatársakat meg tudjuk tartani.

Hálózatunk létrejöttének célja is az volt, hogy a közös szemléleten alapuló szakmai tevékenységünket, emberi és szakmai oldalról is meg tudjuk támogatni. Legyen olyan pozitív erőforrás, amely munkánk hatékonyabbá tétele mellett, a munkatársak lelki egészségvédelmét is szolgálja.

A túlterhelt munkatársaink egyéb negatív következmények mellett, érzelmileg kimerülnek és csökken a személyes hatékonyságuk.

Mindezek miatt fontosnak tartjuk, hogy évente legalább egyszer legyen olyan szakmailag tudatosan tervezett alkalom a munkatársak számára, amely a kiégés ellen hat, és segíti a szervezet kohézióját.

KIÉGÉST MEGELŐZŐ TRÉNING AZ EGYHÁZI FEJLESZTŐKKEL